"Desatoro" rodinného domu

„Desatoro“ rodinného domu

  1. Dispozičné riešenie musí byť logické a praktické, musí rešpektovať náš životný štýl, reflektovať naše záľuby a predstavy. Veľmi dôležité je prepojenie interiéru a exteriéru, radenie priestorov je vhodné zosúladiť s pohybom slnka a denným biorytmom. Nezabúdať na zónovanie s rôznymi typmi intimity. Sme súčasťou prírody a všetko, čo odporuje prirodzenému plynutiu hromadí v nás napätie a stres.
  2. Pamätať na dostatok úložných priestorov - pri vstupe / topánky, kabáty pre členov rodiny aj návštevy, uprednostniť samostatný šatník pred skriňami v spálni /izba nie je sklad /. Voľnosť a otvorenosť v dennej časti, nečleniť /nekamerlikovať/ priestor stenami, skôr vytvárať vzájomne prepojené zóny.
  3. Keď prší, raňajky na terase sú chutnejšie ako v uzavretej miestnosti – umožniť pobyt v exteriéri aj v nepriaznivom počasí. Obsluha krytej terasy je dôležitá téma, blízkosť kuchyne je vítaná. Aj záhrada môže mať svoje zóny - oddychovú či úžitkovú.
  4. Nezabúdať na priestory pre údržbu interiéru aj exteriéru - pomôcky na upratovanie, náradie na údržbu a opravy, kosačky, autá, bicykle, športové náčinie...nenechávajme to na prístavby a búdky...
  5. Každý dom produkuje aj prijíma, má nároky na energie a produkuje odpad. Všetko to musí byť v rovnováhe. Priorita je kvalita vnútorného priestoru, ktorú je potrebné riešiť s ohľadom na prevádzkové náklady aj životné prostredie. Nové technológie nie sú nato, aby vám ťahali peniaze z vrecka, ale nato, aby Vám uľahčili život a poskytli požadovaný komfort. Čas je drahocenný a iné je robiť niečo ako relax (romanticky rúbať drevo na chalupe), či robiť niečo vynútene, keď nemusíme...
  6. Je ideálne ak už tvarovanie stavebných konštrukcií má svoj interiérový zámer. Proporcie, voľnosť, či otvorenosť sú prvoradé v súčinnosti s typologicky a prevádzkovo správnym návrhom. Materiálové dokomponovanie a zariadenie veľa v interiéri zmenia, pomôžu, ale nenapravia typologický chybne navrhnutý priestor. Design interiéru je silne individuálna záležitosť. Spravidla každý dom vypovedá o individualite jeho vlastníka. Interiér by mal mať niečo špecifické a jedinečné, čo ho ozvláštňuje...vítaný je moment prekvapenia vo forme výnimočne riešeného prvku /napr. schodisko, kus designového nábytkového prvku, svietidlá... /, ako šperku v interiéri.
  7. Túžba po jedinečnosti je nám prirodzená, musíme rozlišovať medzi vkusom a nevkusom, originálom a pseudoštýlom. Plagiáty a pseudoštýly sú bezcenné. Stavba má odpovedať dobe svojho vzniku. Aj moderná architektúra vie ponúknuť krásne, prívetivé a zaujímavé riešenia.
  8. Rád odporúčam klientom striedmosť a kvalitu hlavne v pevne zabudovaných prvkoch! Dekorácie aj mobiliár môžu byť aj odvážnejšie, ak je to klientovi blízke, vymeniť ich je ľahké.
  9. BEZBARIEROVOSŤ! Pri stavbe domu je potrebné vždy pamätať na „tretiu etapu“ života a elimináciu zbytočných bariér.
  10. Odporúčam triezvo hodnotiť svoje predstavy aj možnosti. Ponechať si rezervy na dokončenie, nepreceňovať hrubú stavbu /predstavuje najväčší prírastok a klienti sú v eufórií...sú ochotní platiť viac ako treba /.Hodnota je dnes viac v kvalite detailov, použitých technológií a kvalitnej komplexnej finalizácií. Náklady hodnotiť komplexne, nepozerať sa len na obstarávaciu cenu, ale aj na životnosť použitých materiálov a technológií /a ich prevádzkové náklady/. Dom ma slúžiť nám, nemáme byť otrokmi neustálej údržby. Nie všetky technické vymoženosti musíme mať ... niektoré sa časom osvedčia, niektoré upadnú do zabudnutia.

Ing. arch. Peter Marcinko